VITARIÁNSTVÍ NEBOLI ŽIVÁ STRAVA 1.9.2014

9.pondělní večer Projektu PROPOJOVÁNÍ byl věnovaný Raw food

Raw food neboli vitariánská strava představuje potraviny rostlinného původu, které nebyli tepelně zpracované. Rawfoodisté, kteří si v Čechách říkají vitariáni konzumují převážně ovoce a zeleninu, obilné a luštěninové klíčky, ořechy a semínka, kvašené potraviny, mořské řasy, oleje a další. Věří, že když potraviny tepelně zpracujeme, zničíme tak potřebné vitamíny a enzymy. Ze syrové stravy tedy získávají živiny v plné síle a množství. Vitariáni nejedí jen banány, mrkev a okurkový salát, jak by se mohlo zprvu zdát. Raw kuchyně je neuvěřitelně vynalézavá, pestrá, plná barev a chutí. Může být jak vydatná, tak lehká. V každém případě je plná živých enzymů, vitamínů a minerálů. Co lidem vitariánství přináší? V létě jim není vedro, v zimě jim není zima, nebývají nikdy nemocní, srší z nich radost, energie, zdraví a lehkost.

Během pondělního večera mohli návštěvníci čajovny ochutnat vynikající raw jablečný štrůdl s kešu pastou a kakaové či makové pralinky.